İşyerinde hijyen tanımı ve
ölçüm metotları ile sorumluluklar konularında
temel bilgilere sahip olmak.
• İşyerinde hastalığa neden olan, sağlık ve iyilik
halini bozan, işçiler ve toplumdaki bireyler
arasında önemli ölçüde huzursuzluk ve verimsizlik
yaratan çevresel etmenleri (ortam koşullarını)
stresleri gözlemleyen (tanıyan), değerlendiren ve
kontrol altına alan bir teknik ve sosyal bilim ve
sanattır.
İş hijyeni çalışmalarının basamakları
1. Tahmin etmek (öngörmek)
2. Tanımak
3. Değerlendirmek
4. Kontrol altına almak
Eller nasıl yıkanmalıdır? Akan su altında eller ıslatılmalı SabunlanmalıEllerin bütün yüzeyleri ovalanmalı (en az 20 sn)Sıklıkla unutulan alanlara dikkat etmeli (el sırtı, el ayası)Akan su altında durulanmalıKağıt havlu-peçete ile kurulanmalı (kurulama mikroorganizma sayısını azaltır) Temizliğin sağlanabilmesi için; elleri yıkarken parmak uçları, tırnaklar, tırnağın etle ayrıldıktan sonraki bölümü, başparmak ve parmak araları sıklıkla unutulmaktadır. Bu nedenle elleri yıkarken bu bölgelere özen gösterilmelidir.
Eller ne zaman yıkanmalıdır? Yemeklerden önce ve sonraYemek hazırlamadan önceDiş, ağız, yüz ve göz temizliği yapmadan önceTuvaletten sonraKirli, tozlu bir işi tamamladıktan sonraDışardan eve gelinceHasta olan bir yakını ziyaret ettikten sonra Ancak yukarıda, çerçeve içinde belirtmiş olduğumuz işler yapılmasa dahi, gün içinde en az 2 (iki) saatte bir eller yine yukarıda tanımladığımız gibi yıkanmalıdır. Özellikle toplu yaşanılan yerlerde sıvı sabun kullanılmalıdır. Kalıp sabunlar kişisel temizlik araçları olduğundan mümkünse ortak kullanılmamalıdır. Temiz su ve Uygun el yıkama tekniğinin SAĞLIKLI + herkes tarafından bilinmesi = TOPLUMuygun sabun ve uygulanması
Yüz, boyun ve koltuk altı temizliği: Hergün akşam yatmadan ve sabah kalkıldığında yüzün su ve sabunla yıkanması gerekmektedir. Kullanılan sabunun yüzü kolayca temizleyen ve cildin kurumasına yol açmayan özellikte olmasına özen gösterilmelidir. Burun temizliği gece yatmadan önce ve her sabah bol su ile ve sümkürerek yapılmalıdır. Burnu karıştırmak, burunda bulunan pek çok mikrobun ellere ve el yolu ile de ağız ve sindirim sistemine bulaştırılmasına ve yine bu yolla da bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu nedenle burun temizliği için kişi yanında temiz bir mendili her zaman bulundurmalıdır. Kulak temizliğine, kulakların arkasından başlanılmalı, kulak kepçesi kıvrımlarında ve kulak arkasında biriken kirler su ve sabunla temizlenmeli, kulak yolu girişinde biriken akıntılar havlu kağıt/peçete ile silinmelidir. Kulak içine kulak temizleme çöpü veya başka bir şey sokulmamalıdır. Sıklıkla kullanılan pamuklu kulak çubukları kulak yolu zedelenmesine ve iltihaplara neden olabilmektedir. Vücudun açık yerlerine dış ortamda bulunan toz ve kir birikmektedir. Her yaş grubunda ayrı nitelik ve yoğunlukta olmakla birlikte çalışırken ve uykuda koltuk altları sürekli olarak terlemektedir. Ter salgısı zararlı mikroorganizmaların üremesine neden olabilir. Banyo yapılmadığı zamanlarda bile koltuk altı önce sabunlu bir bezle, sonrada su ile iyice silinmeli ve temizlenmelidir. Çoğunlukla kullanılan deodorantlar temizlik amaçlı olmadığı gibi sosyal amaçlı kullanılabilir. Koltuk altı temizliği esas olarak banyoda tamamlanmalıdır.